(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Dvoukváskový chléb

Potřebné ingredience
350 g pšeničné hladké (chlebové) mouky, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g žitné celozrnné mouky, 3 lžičky soli, 1-2 lžičky chlebového koření (používám z DM drogerie), 2 menší uvařené brambory - rozmáčklé vidličkou, ¼ lžičky sušeného droždí (nebo osminku kostky čerstvého droždí), 350 ml žitného kvásku, 100 ml podmáslí, 150 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje
Postup přípravy
Můj úplně první chléb s žitným kvasem- sice jsem ze začátku byla z pěstování kvásku trochu na rozpacích (myslím, že to bylo oboustranné :-) ), ale nakonec se podařilo.
Ze všech surovin zadělat těsto - možno i v domácí pekárně.
Po nakynutí z těsta udělat bochánek na plech nebo přendat do pečící formy a nechat ještě chvíli kynout.
Povrch posypat semínky a péct ve vyhřáté troubě.
Ze všech surovin zadělat těsto - možno i v domácí pekárně.
Po nakynutí z těsta udělat bochánek na plech nebo přendat do pečící formy a nechat ještě chvíli kynout.
Povrch posypat semínky a péct ve vyhřáté troubě.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Katuli41
(upraveno)
31. 10. 2013, 5:17
Dobrý den, můžete mi říct na kolik stupňů pečete a jak dlouho?
nahlásit

Ayra
(upraveno)
1. 11. 2013, 8:30
@Katuli41
Peču cca na 175 stupňů, až má chleba pěknou zlatou barvu. Pak, pokud peču ve formě, ho vyklopím a ještě nechám chvíli péct volně na mřížce, aby měl křupavou kůrku ze všech stran.
nahlásit
lplaminkova
(upraveno)
30. 10. 2013, 23:50
Krásný a můžu se zeptat, kde seženu žitný kvásek?? Možná se ptám blbě, ale zkuste mě nasměrovat. Děkuji

nahlásit

Ayra
(upraveno)
1. 11. 2013, 8:21
@lplaminkova
Kvásek poprvé asi nejjednodušeji seženete od někoho, kdo si doma pěstuje - také jsem to tak udělala, a pak už si ho můžete množit sama. Na této mapě si najděte někoho ve svém okolí a napište mu
http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

nahlásit